Τα αιθέρια έλαια και η χρήση τους με τα ζώα

Τα αιθέρια έλαια έχουν χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της καλής υγείας του ανθρώπου στο πέρασμα των αιώνων και σήμερα όλο και περισσότεροι κτηνίατροι αναγνωρίζουν την χρησιμότητά τους και για την πρόνοια των ζώων. Η αρωματοθεραπεία είναι μία φυσική και μη επεμβατική μέθοδος, η οποία έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική για την ανακούφιση πολλών παθολογικών αλλά και συμπεριφορικών προβλημάτων. Τα αιθέρια έλαια έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την ίαση πολλών κοινών παθήσεων όπως, νοσήματα του αναπνευστικού, αρθρίτιδα, αλλεργίες, έκζεμα, sarcoids και άλλα δερματικά προβλήματα σε διάφορα είδη ζώων όπως άλογα, σκυλιά, γάτες, llamas, πρόβατα, αγελάδες, ακόμα και σε κατσίκες και κοτόπουλα. Έχουν επίσης βοηθήσει στην ίαση του συνδρόμου του Cushing’s, ιογενή νοσήματα αλλά και συμπεριφορικά προβλήματα. Έχουν φανεί ιδιαίτερα χρήσιμα για ζώα που έχουν περάσει συναισθηματικό ή σωματικό τραυματισμό κάποια στιγμή στην ζωή τους.

Γιατί να χρησιμοποιήσει κανείς τα Αιθέρια Έλαια;

Ο σημαντικότερος λόγος για την χρήση τους είναι ότι περιέχουν συστατικά που οικειοθελώς θα διάλεγε και θα μάζευε ένα ζώο για να διατηρήσει την υγεία του στο φυσικό του περιβάλλον, πράγμα που στερείται λόγω των περιορισμών της εξημέρωσης. Οπότε είναι σαν να του επαναφέρουμε την τόσο σημαντική, για εκείνο, επιλογή. Μια από τις λίγες που έχει καθημερινά ένα οικόσιτο ζώο. Αυτή είναι και η ομορφιά της μεθόδου αυτής. Δεν επιβάλετε τίποτα στο ζώο απλά χρησιμοποιείτε το δυνατό τους ένστικτο της αυτοϊασης.

Πότε χρειάζεται το ζώο Αιθέρια Έλαια;

Ένα ζώο θα χρειαστεί αιθέρια έλαια όταν ο οργανισμός του έχει χάσει την ισορροπία του. Αυτό συμβαίνει όταν έχει φύγει από τα φυσιολογικά πλαίσια καλής υγείας και συμπεριφοράς. Η θεωρία των εναλλακτικών περιστρέφεται γύρο από το ενεργειακό σώμα του ασθενούς και υποστηρίζει ότι πριν εμφανιστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα στο υλικό σώμα έχει ήδη εμφανιστεί στο ενεργειακό σώμα, δηλαδή στους μεσημβρινούς. Οι μεσημβρινοί που ελέγχονται είναι τα 14 κύρια κανάλια που ευθύνονται για την διοχέτευση της ενέργειας γύρο από το σώμα. Αυτές οι ανισορροπίες είναι που πρέπει να διορθωθούν για να αποφευχθεί η εμφάνιση του ενεργειακού προβλήματος στο υλικό σώμα. Οι ανισορροπίες εμφανίζονται ως προβλήματα συμπεριφοράς, προβλήματα υγείας ή συνδυασμός και των δύο. Τα αιθέρια έλαια που χρειάζεται το κάθε ζώο στην συγκεκριμένη στιγμή της ζωής του βρίσκονται με συγκεκριμένο τρόπο βάση της διαγνωστικής μεθόδου που ονομάζεται κινησιολογία (kinesiology). Η κινησιολογία ανιχνεύει τυχόν ενεργειακά μπλοκαρίσματα στο δίκτυο μεσημβρινών του κάθε οργανισμού. Ανιχνεύει τα νυν προβλήματα αλλά και προβλέπει τυχόν μελλοντικά. Με την βοήθεια της κινησιολογίας, λοιπόν, αλλά και με την εφαρμογή της θεωρίας των 5 στοιχείων της Κινεζικής Ιατρικής (5 Element Theory) βρίσκονται ποια είναι τα αιθέρια έλαια που χρειάζεται περισσότερο ένα ζώο για να το επαναφέρουμε στην ισορροπία.

Η ασφαλή χορήγηση

Τα ζώα έχουν πολύ πιο ευαίσθητη όσφρηση από τους ανθρώπους και μπορεί μια δυνατή μυρουδιά να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα όπως δυσφορία και στρες τα οποία θα επιβαρύνουν το πρόβλημα τους. Για αυτό τον λόγο τα αιθέρια δεν δίνονται ποτέ αδιάλυτα στα ζώα και δεν τα βάζουμε επάνω τους χωρίς την άδεια τους. Με την κινησιολογία ελέγχεται η βάση (το λάδι όπου θα διαλυθεί το αιθέριο έλαιο) και βρίσκεται και η σωστή δοσολογία αιθέριου για την διάλυση. Έπειτα η διάλυση προσφέρεται στο ζώο, περίπου 30 εκατοστά από την μύτη του, για να το μυρίσει. Από την στιγμή εκείνη το ζώο το ίδιο διευθύνει την θεραπεία του και ανάλογα με την συμπεριφορά του ακολουθεί και ο θεραπευτής. Η διάρκεια της θεραπείας επίσης εξαρτάται από το ζώο. Όταν δεν έχει ανάγκη πια το αιθέριο θα το απορρίψει σημειώνοντας έτσι το τέλος της θεραπείας το οποίο διαφέρει για το κάθε ζώο και για την κάθε θεραπεία. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε να προσφέρετε κάποιο αιθέριο έλαιο στο ζώο σας τότε διαλύστε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 5ml βάση από βιολογικό ηλιέλαιο για σκύλο ή 1 σταγόνα αιθέριο σε 10 ml βιολογικό ηλιέλαιο για γάτα. Υπάρχουν κάποια αιθέρια έλαια, όμως, όπως το τσαϊοδεντρο και τα κιτρικά αιθέρια, τα οποία μπορούν, με λανθασμένη χρήση, να προβούν τοξικά για τις γάτες. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να μην τα χορηγήσετε μόνοι σας αλλά υπό την επίβλεψη ειδικού αρωματοθεραπευτή.

Βιβλιογραφία:

  1. ‘Essential Oils for Animals’ της Nayana Morag

Αφήστε μια απάντηση